خورش آلو اسفناج

مواد لازم

  • پیاز نگینی خرد شده ۱ عدد
  • روغن به مقدار لازم
  • گوشت گوسفند گردویی نگینی خرد شده ۵۰۰ گرم
  • اسفناج پاک شده و خرد شده ۱ کیلوگرم
  • آلو خورشتی ۳۰۰ گرم
  • محلول زعفران به مقدار لازم
  • نمک و فلفل به مقدار لازم
  • ادویه خورشی به مقدار دلخواه

طرز تهیه
پیاز را نگینی خرد و در روغن سرخ کنید تا طلایی‌رنگ شود. گوشت را اضافه کرده و تفت دهید. ۳ تا ۴ لیوان آب به گوشت افزوده و گوشت را  همراه با فلفل بپزید. اسفناج را با کمی روغن تفت دهید. آلو را از نیم ساعت قبل در یک لیوان آب ولرم خیس کنید. وقتی که گوشت نیم‌پز شد نمک آن را افزوده و بعد از پختن گوشت و در حالی که یک لیوان آب هم در گوشت باقی مانده است اسفناج، محلول زعفران و آلو را با آب آن اضافه کنید و اجازه دهید خورش جا بیفتد. خورش آلو اسفناج  باید کم آب باشد نه خشک و بی‌آب.

راز و رمز
۱ـ برای خورش آلو اسفناج می‌توانید از ماهیچه کامل گوسفند یا گوساله نیز می‌توانید استفاده کنید که به دلیل مزه‌ی خاص ماهیچه خورش خوشمزه‌ و لعاب‌دار می‌شود.
۲ـ در شستن اسفناج دقت کنید. آن را ۲ تا ۳ بار با آب ولرم بشویید تا شن‌های آن ته‌نشین شود و در آخر با آب سرد آبکشی کنید.
۳ـ هرگز اسفناج را بعد از خرد کردن نشویید تا مواد مغذی آن خارج نشود. اسفناج را به مقدار مورد نیاز بپزید و هیچوقت آن را به صورت پخته نگهداری ننمایید.
۴ـ اسفناج را به قطعات ۲ سانتی‌متری خرد کنید. اسفناج را زیاد سرخ نکنید چون طعم آن تغییر کرده و رنگ آن تیره می‌شود فقط به اندازه‌ای که آب آن کشیده شود و کمی سرخ شود کافیست.
۵ـ می‌توانید مقداری تره نیز به این خورش اضافه کنید. تره را ریزتر از اسفناج خرد کرده و با اسفناج سرخ کنید.
۶ـ می‌توان در خورش اسفناج  مقداری لوبیای قرمز یا لوبیا چیتی (خیس خورده، ۲ بار جوشانده شده و آب آن دور ریخته شده) نیز استفاده کرد.
۷ـ در بعضی از نقاط کشور از لوبیا چشم بلبلی را در خورش آلو اسفناج استفاده می‌کنند.
۸ـ خورش آلو اسفناج را با کوفته ریزه و لپه نیز می‌توان پخت.
۹ـ آلوی خورش را نباید بیشتر از نیم ساعت خیس کرد زیرا در هنگام طبخ له می‌شود.
۱۰ـ از آلوی بدون هسته نیز می‌توان در خورش استفاده کرد.
۱۱ـ اگر مزه‌ی آلوی خورشی شیرین بود و خورش کمی شیرین شد برای جبران آن می‌توان از یک تا ۲ قاشق آب‌غوره یا آب لیموترش نیز استفاد کرد. ناگفته نماند که در بعضی از مناطق خورش آلو اسفناج را ملس درست می‌کنند.
۱۲ـ اگر خورش جا افتاد و آب و مواد آن جدا از هم بود، برای جا افتادن آن، ۵ دقیقه آخر پخت، یک قاشق مرباخوری نشاسته‌ی ذرت را با آب سرد مخلوط کنید و به خورش اضافه کنید.
۱۳ـ از ادویه‌های آماده برای طعم‌دادن به خورش نیز می‌توانید استفاده کنید.
۱۴ـ خورش اسفناج را بارب آلو نیز می‌توان پخت.
۱۵ـ خورش آلو اسفناج را با لواشک آلو نیز می‌توان پخت. برای این‌کار لواشک را که به قطعات دلخواه خرد کرده‌اید در یک ربع آخر به خورش اضافه کنید.
۱۶ـ از لواشک آلوی لوله‌ای برش خورده به قطعات ۲ تا ۳ سانتی‌متری نیز می‌توان در خورش اسفناج استفاده کرد.
۱۷ـ. می‌توان از آلوچه نیز برای خورش استفاده کرد.
۱۸ـ خورش اسفناج را بدون آلو و گرد غوره نیز می‌توان پخت.
۱۹ـ از اسفناجی که برای پخت بُورانی آماده کرده‌اید نیز می‌توانید خورش تهیه کنید.

طرز پخت اسفناج برای برانی اسفناج و یا کنار غذا:
نوع ۱: اسفناج‌ها را بعد از شستن و خرد کردن بدون آن‌که آب آن برود همراه با یک قاشق روغن مایع با حرارت کم بخارپز کنید.
نوع۲: اسفناج‌ها را بدون خرد کردن در یک توری یا آبکش بریزید و توری را دو دقیقه در آب در حال جوشیدن فرو کنید. اسفناج را بیرون آورده و با آب‌کش در آب سرد فرو کنید و بگذارید تا آب آن برود و بعد استفاده کنید. (در صورت لزوم آن را خرد کنید یا می‌توانید برای بورانی آن را با پوره‌کوب بکوبید).
تذکر۱:
هرگز روی اسفناج آب فراوان نریزید چون هم ‌رنگ سبز آن از بین می‌رود و هم مواد مغذی وارد شده در آب پخت در اثر آبکش کردن آب اضافی از بین میرود.
تذکر۲: اگر هم بعد از پختن آن آبی باقی‌ماند برای پخت غذا استفاده کنید.

نکته:
۱ـ به هر غذایی که مایلید آلو اضافه کنید، ابتدا آلو را خیس کرده سپس کمی تفت دهید و حتماً اواخر طبخ اضافه کنید زیرا آلوی تفت داده شده در خورش یا هر غذای مورد نظر دیگری وا نمی‌رود یعنی باز نمی‌شود و ضمناً برای لعاب دادن کلیه‌ی خورش‌ها می‌توانید کمی از آرد تفت داده شده استفاده کنید ولی در حدی که رنگ خورش را تغییر ندهد./ فاطمه(سیما) شیرازیان
۲ـ اسفناج دارای ویتامین A و منیزیم و آهن و اسیدفولیک و … و همچنین برای افرادی که ضعف جسمانی دارند و به علت کمبود آهن دچار ریزش مو هستند بسیار ارزشمند و مفید است.

ارسال یک پاسخ

لطفا دیدگاه خود را وارد کنید!
لطفا نام خود را در اینجا وارد کنید