
درمان های خانگی برای درمان سینوزیت
فضای صورت شما در اطراف بینی دارای حفرههای استخوانی است که در آنها هوا مبادله میشود. این سینوسها در حالت عادی کاملا باز هستند و به بهبود تنفس کمک میکنند اما گاهی اوقات ممکن است فضای این سینوسها را ترشحاتی فرا بگیرند و موجب التهاب سینوس شوند. در این مواقع است که گفته میشود فرد دچار سینوزیت شده.
تجربه سینوزیت در مواقع سرماخوردگی بیشتر است و اگر التهاب سینوس بیش از ۸هفته ادامه پیدا کند، به آن سینوزیت مزمن میگویند. هنگام التهاب سینوس، مایع مخاطی جمع شده در سینوسها تنفس را دشوار میکند و ممکن است باعث سردرد و آبریزش چشم شود.
حتی ممکن است در اثر التهاب سینوسها، صورتتان ورم کرده و بهنظر برسد یا درد ضربانداری را درصورتتان احساس کنید. اگر این وضعیت شدت پیدا کند، مخاط موجود در سینوسها به گلو میریزد و آن وقت است که عفونت و درد گلو هم به حال بدتان اضافه میشود.
در ۹۰درصد موارد، ویروسها عامل سینوزیت هستند و البته این نوع سینوزیت هیچ درمانی هم ندارد؛ یعنی فقط باید منتظر باشید تا علائمتان کاهش پیدا کند. اما با برخی روشهای ساده خانگی میتوانید جلوی انتشار بیشتر عفونت را گرفته و مدت بیماریتان را کوتاهتر کنید.
بخور بهصورت بدهید
طبق یک قاعده کلی، رطوبت باعث نازکشدن مخاط شده و به تخلیه سینوسها کمک میکند. بنابراین در زمان سرماخوردگی و وقتی سینوسهایتان عفونی شده، بخور آب گرم بدهید و درصورت تمایل، کمی بابونه، آویشن یا اوکالیپتوس به آب بخور اضافه کنید. علاوه براین، توصیه میکنیم یک دستگاه بخور در خانهتان روشن کنید تا زودتر درمان شوید.
قرقره و سرم بینی
باز هم طبق اصل رطوبت بینی، اگر میخواهید سینوزیتتان زودتر درمان شود، باید با یک سرم فیزیولوژی حفرههای بینیتان را تمیز کرده و با قرقره کمی از آن، حلقتان را شستوشو دهید.
با این کار هم بینیتان را مرطوب میکنید و هم بخشی از مخاط را از حلق و بینی خارج کرده و به رفع عفونت کمک میکنید.
برای تهیه سرم شستوشوی بینی ۱۰۰۰سیسی آب تصفیه شده را بجوشانید و بگذارید سرد شود، سپس ۹گرم نمک تصفیه شده به آن اضافه کنید و با یک وسیله تمیز هم بزنید تا نمک کاملا در آب حل شود.
سوپ مرغ بخورید
نه فقط تجربه مادران و مادربزرگها بلکه تحقیقات پزشکی هم تأیید میکند که سوپ مرغ به رفع احتقان و گرفتگی سینوسها کمک میکند.
دلیلش هم این است که مرغ ترکیبات ضدالتهابی دارد و وقتی در یک غذای آبکی از مرغ استفاده شده باشد، سریعتر میتوانید به تسکین سینوسهایتان کمک کنید.
کمپرسهای گرم
با قرار دادن کمپرس گرم روی سینوسها میتوانید درد آنها را تسکین دهید. برای این کار از کیسههای کمپرس سرد و گرم استفاده کرده و دراز بکشید و کمپرس گرم را ۵-۳ دقیقه روی بینی، گونه و پیشانی خود قرار دهید. با ۳بار کمپرس در طول روز میتوانید به بهبود سینوزیتتان کمک کنید.
دوش آب گرمبا این کار هم مخاطتان را مرطوب کردهاید و هم سر و صورتتان چنددقیقهای گرم شده و جریان خون در سینوسهایتان افزایش مییابد. همچنین با رطوبت بسیار زیادی که در حمام وجود دارد، ترشحات بینیتان نرم شده و سریعتر تخلیه میشوند.
استراحت کنید
هیچچیز به اندازه استراحت به بازسازی سیستم ایمنی بدن شما کمک نمیکند. با استراحت کردن بدنتان فرصت پیدا میکند با عفونت بجنگد و دوباره شما را به وضعیت عادی برگرداند.
عوض کردن بالش
هنگام التهاب سینوس، مخاط بینی راه نفستان را میبندد و بههمین دلیل خوابیدن دشوار میشود. گذاشتن یک بالش مرتفع زیر سرتان باعث میشود سر نسبت به تنه بالاتر قرار گرفته و محتویات سینوس راحتتر تخلیه شود. خوابیدن به حالت کاملا افقی گرفتاری سینوس را بیشتر میکند.
درضمن سیگار و هر نوع آلودگی تنفسی، سینوسها را تحریک میکند بنابراین در دوره سرماخوردگی و سینوزیت از هوای آلوده یا دخانیات دور بمانید.
دمنوشهای سنتی بخورید
کاسنی به کاهش التهابات تنفسی کمک میکند. بنابراین یک قاشق چایخوری پودر ریشه کاسنی را با یک بندانگشت زنجبیلتازه در یک فنجان آب جوش قرار دهید و بعد از ۵دقیقه بنوشید.
همچنین میتوانید با ترکیب ۵ گرم ختمیسفید و ۱۰ گرم اسطوخودوس و دمکردن آنها، یک دمنوش بسیار مؤثر برای کاهش گرفتگی بینی فراهم کنید. این دمنوشها را با عسل ترکیب کرده و روزی دو نوبت بنوشید.
مراجعه به پزشک
اگر علائم سینوزیت شما بیشتر از۱۰روز طول کشید، اگر تب داشتید و یا تغییری در بیناییتان مشاهده کردید، اگر ترشحات بینیتان به جای کاهش افزایش یافت و یا درصورت داشتن سرگیجه و ضعف شدید، باید به پزشک مراجعه کنید.
سینوزیت خطرناک است
سینوزیت به ۲ شکل حاد و مزمن وجود دارد و هر دوی این حالتها هم خطرناک هستند. در سینوزیت حاد احتمال بروز حمله آسم وجود دارد و در سینوزیت مزمن که علائم بیش از ۸هفته طول میکشد.
ممکن است عفونت مغز (مننژیت)، عفونت ریه، نابینایی در اثر عفونت پشت کره چشم، سکته مغزی (در اثر آسیب عروق سینوسی) و عفونت گوش رخ دهد.
از سوی دیگر باید بدانید که درصورت داشتن برخی مشکلات در بینی، به این زودیها سینوزیت شما درمان نمیشود و تقریبا هیچ دارویی به بهبود شما کمک نمیکند.
سینوزیت در کودکان
بچهها در بدو تولد سینوسهای کوچکی دارند که هیچ شباهتی به بزرگسالان ندارد و به همین دلیل در دوران نوزادی یا خردسالی کمتر دچار مشکلات ناشی از التهاب سینوس میشوند.اما از ۵سالگی به بعد، این حفرهها تکامل یافته و بزرگتر میشوند و در نتیجه سینوزیت را هم تجربه میکنند.
درباره بزرگسالان تشخیص سینوزیت کار سادهتری است چون آنها میتوانند محل دقیق درد و احساسی را که از بیماری دارند، توضیح دهند. اما کودکان قادر به توضیح این مشکل نیستند. بنابراین، باید از نشانههای زیر متوجه وجود سینوزیت در آنها شوید:
- ترشحات غلیظ زرد یا سبز رنگ از بینی یا پشت حلق
- مشکل در تنفس و نفس کشیدن از راه دهان
- سردرد و چشم درد
- کاهش حس بویایی و چشایی
- سرفهای که هنگام خواب بدتر میشود
- تب، گوشدرد و گلودرد
- بوی بد دهان